Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια – τι πρέπει να προσέξουμε.

Η πυρκαγιά σκοτώνει – μπορείτε να την αποτρέψετε.

Η προετοιμασία των Χριστουγέννων ξεκίνησε τώρα από τον Οκτώβρη με τα εμπορικά κέντρα να ετοιμάζονται για τις γιορτινές μέρες που έρχονται και τους δήμους να φωταγωγούν την πόλη.

Η εταιρία Electrical Application Services – Άγγελος Γκούσιας σας ενημερώνει τι πρέπει να γνωρίζουμε τώρα που πλησιάζουν οι εορτές ώστε να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία και να αποφύγουμε μία πιθανή πυρκαγιά.

Μια πυρκαγιά στο σπίτι, πιθανότατα πυροδοτημένη από ελαττωματικά φώτα χριστουγεννιάτικων δέντρων, περιβάλλει ένα σαλόνι σε ένα συγκλονιστικό 46 δευτερόλεπτα βίντεο.

Η πυρκαγιά σκοτώνει όλους όσους θέλουν να απολαύσουν τα Χριστούγεννα τους.

Ελέγξτε ότι τα φώτα των Χριστουγεννιάτικων δέντρων είναι σε καλή κατάσταση, απενεργοποιήστε τα πριν πάτε για ύπνο για να είστε ασφαλείς στο σπίτι κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Κρατώντας το δέντρο σας καλά ποτισμένο , εάν είναι ζωντανό μπορεί να αποτρέψει τη φωτιά.

Εάν το δέντρο είναι ψεύτικο πρέπει να αναρωτηθείτε τις συνέπειες ενός ατυχήματος.
Εάν έχετε ή πρόκειται να αγοράσετε ψεύτικο δέντρο, βεβαιωθείτε ότι στο κουτί του αναγράφει την ένδειξη «Fire resistant» (ανθεκτικό στη φωτιά).
. Η πυρκαγιά σκοτώνει – μπορείτε να την αποτρέψετε?
Για να πάρεις μια γεύση τι συμβαίνει στο σπίτι σου όταν λείπεις, δες το παρακάτω βίντεο:

Όλοι αγαπάμε τα φωτάκια του Χριστουγεννιάτικου δέντρου και θέλουμε συνέχεια να είναι αναμμένα, έτσι για να υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα στο σπίτι και για να διατηρήσουμε το Χριστουγεννιάτικο πνεύμα . Όμως κάποια στιγμή πρέπει να κλείνεις τα φωτάκια, ειδικά όταν φεύγεις από το σπίτι γιατί όταν γυρίσεις σπίτι σου μπορεί να το βρεις κατεστραμμένο από πυρκαγιά.

Μπορεί να σας ακούγεται πολύ κοινό αυτό που σας λέμε αλλά πρέπει να κλείνεις τα φωτάκια του δέντρου όταν φεύγεις από το σπίτι. Κάθε χρόνο πολλά σπίτια παίρνουν φωτιά από φωτάκια  όταν οι ένοικοι του λείπουν.

Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε πρώτα αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια ή χαλαρές συνδέσεις. Αν υπάρχει ελάττωμα, πετάξτε τα.
Μην συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα διαβάζετε πάντα τις προδιαγραφές
Να τηρείτε τις οδηγίες που αναγράφονται στα λαμπάκια μην διακοσμείτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο με λαμπάκια εξωτερικού χώρου και μην βάζετε στα δέντρα της βεράντας λαμπάκια εσωτερικού χώρου είναι σοβαρό λάθος αυτό.

Τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες διοικητικές και τεχνικές απαιτήσεις, για να μη βάζουν, σε κίνδυνο, την υγεία, την περιουσία ακόμα και τη ζωή μας. 
Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, γιρλάντες, φωτάκια και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν, με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει:

Να φέρουν, πάνω στο προϊόν:
τη σήμανση CE,
τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας),
τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.
Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης, στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος, σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή, επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο) και να τηρούνται οι κανονισμοί ασφαλείας εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Και ο μετασχηματιστης- κοντρόλ να τοποθετηθεί σε εξωτερικό κουτί διακλάδωσης και όχι σε σακούλα νάυλον.

Γνώση = Πρόληψη —-Αγοράζουμε μόνο πιστοποιημένα υλικά !!!—-